Elk jaar tijdens de Dag Van De Wetenschap zijn we weer van de partij! VIVES Hogeschool, Campus Kortrijk organiseert dan steeds de regionale finale van de First LEGO League. Een recordopkomst van 39 teams met 320 jongeren en 57 begeleiders (ouders en leerkrachten) streden voor de drie finaleplaatsen. Het team van Coderdojo kaapte de eerste prijs weg en zij mogen dan de Vlaamse kleuren verdedigen tijdens de landenfinale op 16 februari 2019 in Eindhoven. Burggraaf Dirk Frimout, de eerste Belgische astronaut, was aanwezig om de prijzen uit te delen. Enkele van onze leden konden hem na het afbreken van de beurs nog even strikken voor een foto.

Onze expositie stond volledig in het teken van het FLL thema “Into Orbit”. Dit thema liet ons toe een aantal Classic Space, Discovery, Creator en Star Wars sets te tonen aan het publiek. Maar uiteraard vulden we dit ook aan met enkele creaties die buiten het thema vielen.

Een speciale vermelding gaat toch zeker naar Rens, de zoon van ons lid Lut De Smet. Hij paste zijn Roller Coaster aan zodat het een speciale “Space” look kreeg!

First LEGO League

De First Lego League is een wereldwijde wedstrijd die 250.000 jongeren tussen de tien en veertien jaar uit tachtig landen uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema; dit jaar is dit ‘Into Orbit’. De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers. Wereldwijd zijn er 28 000 teams, in de Benelux zijn er 739 teams.

Eén van deze regionale finales vond plaats in VIVES Kortrijk tijdens de Dag van de Wetenschap op zondag 25 november 2018 tussen 10u15 en 15u45. Er werden dertien bekers uitgereikt: Champions Award, Robotontwerpprijs, Robot programmeerprijs, Robot strategie- & innovatieprijs, Robotprestatie prijs, Presentatieprijs, Teamworkprijs, Onderzoeksprijs, Innovatieve oplossingprijs, Gracious Professionalism prijs, Doorzettersprijs, Juryprijs Basisonderwijs, Juryprijs Secundair Onderwijs.

Tijdens deze First Lego Leaugue verzorgde AFOLs UNITED een Legotentoonstelling en een Legopubliekswedstrijd. De winnaar ontvangt een Lego Mindstorms Ev3-robot, iedereen kon er de vreemdste Lego-robots besturen en je kon er de nieuwe Lego Innovation Studio bezoeken. Maar hoofdzaak bleef de robotwedstrijd waar je om de tien minuten vier Legorobots kon zien die zoveel mogelijk opdrachten moesten uitvoeren. In totaal waren er 117 robots actief die een zo hoog mogelijke score wilden bereiken.