In het weekend van 4 en 5 november hield AFOLs UNITED samen met dochtervereniging ToverBlokjes vzw, een nieuwe editie van Rock That Block in de prachtige schoolkapel van de Broederschool in de nieuwstraat in Sint-Niklaas. Deze unieke locatie werd ook dit jaar het centrum van onze expo in Sint-Niklaas. De expositie krijgt door dit uniek gebouw een extra dimensie.

Voor AFOLs UNITED (AU) was deze editie extra speciaal. Het was de eerste expo na een aantal grote wijzigingen in onze club waarbij we de focus verlegden en waarbij we onze werking veranderden. De focus ligt op een kleinere groep van LEGO enthousiasten die samen werken en elkaar helpen hun creaties te verbeteren. De veranderingen trokken we natuurlijk ook door naar een nieuwe naam, nieuw logo, nieuwe website, nieuwe branding en… een nieuwe mascotte! Ook al zijn we een Recognised LEGO User Group, mogen ook wij geen LEGO minifiguren of het LEGO logo gebruiken op onze posters en flyers, daardoor is het niet altijd evident voor het grote publiek dat we een LEGO expositie houden. Onze mascotte is daarom een belangrijke tool om te vertellen dat we iets tonen met LEGO en zo kan iedereen die hem ziet direct de link leggen met AFOLs UNITED. Op zaterdag stelden we dan ook onze nieuwe mascotte “Spike” voor! Een Brickheadz-geïnspireerde kereltje die Rock in zijn hart draagt! Tijdens de bekendmaking konden we 3 van de aanwezige kindjes gelukkig maken met een klein geschenkje.

Wie eerder op een Rock That Block event geweest is weet dat we vaak een special guest hebben. Vaak zoeken we in het buitenland een AFOL die een speciale creatie kan tonen of die binnen de wereld van de AFOL’s een gekend persoon is, dit jaar zoeken we het voor onze RTB events lokaler. Voor Sint-Niklaas konden we een AFOL strikken uit de buurt, namelijk Waasmunster: Daniël Vermeir werkt in een speciale fantasy-stijl die op heel wat bijval kan rekenen. Daniël was ook bereid om aan onze leden een workshop te geven en dit geeft ons al ideeën voor een samenwerkingsproject in de toekomst… We zijn ook blij dat we ondertussen Daniël hebben kunnen verwelkomen als ons nieuwste lid!

ToverBlokjes en de LEGOTHEEK

Een belangrijk aspect van onze nieuwe werking is de samenwerking met onze dochtervereniging ToverBlokjes vzw. Deze vereniging helpt kwetsbare kinderen door hen met LEGO in contact te brengen. Dit doen zij op verschillende manieren en dat kan je uitgebreid lezen op hun website. De mensen van ToverBlokjes zijn ook allemaal LEGO enthousiastelingen die graag helpen op de expo’s van AU om zo de werking van de vzw financieel te kunnen ondersteunen. Zij baten bijvoorbeeld de bar uit, maar ook het initiatief de LEGOTHEEK. Dit is een mobiele voorraad aan LEGO sets die op de AU expo’s aanwezig is, maar die ook gebruikt wordt tijdens de Play Days in tehuizen. Iedereen kan op onze expo voor een kleine gift van 1€ zoveel sets bouwen als hij wil. De ToverBlokjes vrijwilligers breken deze daarna opnieuw af zodat iemand anders deze set kan ontlenen. Deze formule bleek in Sint-Niklaas opnieuw een groot succes! Je zal de LEGOTHEEK dan ook op alle onze eigen Rock That Block exposities tegen komen.

10 Jaar LEGO Ideas Expo-In-Expo

Dit jaar vieren we 10 jaar LEGO Ideas! In 2008 startte LEGO samen met CUUSOO het LEGO CUUSOO project in Japan. Het crowd sourcing project bleek al snel veel mogelijkheden te bieden en de eerste set werd in 2011 uitgebracht: de Shinkai 6500 Submarine. en setje dat je nu niet zo gemakkelijk meer vindt! Ze werden enkel verkocht in Japan! Nu 10 jaar later hebben veel LEGO fans hun kans al gewaagd om hun eigen creatie als een echte LEGO set op de markt te krijgen. 21 LEGO fans zijn daar ondertussen in geslaagd met 23 sets als resultaat.

Ter ere van deze verjaardag hebben we in samenwerking met het LEGO Ideas een expo-in-expo opgezet. Alle LEGO Ideas sets die ooit zijn uitgebracht hebben we voor jullie opgebouwd! Elke set is ook voorzien van een – speciaal voor deze expo ontwikkelde – informatiefiche. Bovendien hebben we speciaal voor de expo een mozaïek van het LEGO Ideas logo gemaakt op maar liefst 23.040 studs groot.

Wie onze expo gemist heeft, geen nood: tijdens onze volgende expo in Hasselt tonen we ze nog een keertje.

10 Jaar LEGO Ideas Wedstrijd

In samenwerking met het LEGO Ideas team konden wij, als enige RLUG ter wereld, een speciale wedstrijd organiseren ter ere van 10 jaar LEGO Ideas. Onze leden kregen vrij spel in de opdracht. De enige restrictie was dat 10 jaar LEGO Ideas centraal moest staan. We lieten het publiek stemmen door een 2×4 brick te plaatsen op het plaatje bij hun favoriete bouwwerk. TLG stuurde ons 3 mooie sets op die we aan de creatievelingen van de 3 verkozen bouwwerken konden schenken.

AFOLs UNITED’s Habitats

Een habitat is een leefwereld van een bepaald minifiguur. Onze leden werken allemaal mee aan het creëren van zo veel mogelijk habitats voor minifiguren. De AFOLs UNITED leden hebben zelf elk een avatar gekozen uit de Collectible Minifigures collectie van LEGO en zijn hier mee aan de slag gegaan. Ook de leden van ToverBlokjes doen mee aan deze opdracht. Door samen te werken willen we binnen afzienbare tijd het wereldrecord breken! We konden op RTB Sint-Niklaas al 92 habitat’s aan jullie voorstellen. Het wereldrecord ligt nog veraf, want dat staat op naam van SydLUG in Sydney met maar liefst 1.545 exemplaren!

#RockThatBlock Wedstrijd

We lanceerden deze editie ook een leuke social media wedstrijd. Iedereen die op facebook een publieke post deed met een foto van zichzelf op onze LEGO expo of van zijn favoriete bouwwerken met de hashtag #RockThatBlock erbij kon de set Old Fishing Store winnen. Er verschenen veel leuke foto’s op facebook dat weekend en Steven Roeland werd verkozen tot winnaar van de wedstrijd.

Hier kan je alvast alle foto’s bekijken van de wedstrijd.

De Bouwwerken

En uiteraard waren er ook veel creaties aanwezig van onze leden. Hierbij niet veel uitleg, maar foto’s die voor zich spreken… Spike neemt jullie mee door de expo.

En wat gebeurt er na sluitingstijd?